Bedrijfspresentatie BRControls

16-11-2016

Bedrijven ontwikkelen zich continu. Afdelingen worden uitgebreid of krimpen in, het aantal medewerkers wisselt en door de jaren heen worden nieuwe installaties aan het bedrijfsgebouw toegevoegd, wat aanpassing vergt van de bestaande systemen.

“Om blijvend aan de afgesproken ontwerpprestaties te voldoen, is gedegen onderhoud en service onontbeerlijk”, vertelt Pascal Emaus, Teamleider Service & Support bij BRControls. “Alleen zo kunnen we een optimale werking én lange levensduur van onze regelaars garanderen, tegen een minimaal energieverbruik.” 

Uit onderzoek van TNO blijkt dat zeventig procent van de klimaatinstallaties in Nederlandse utiliteitsgebouwen niet optimaal presteert. Comfortproblemen zijn meer regel dan uitzondering en maar liefst een kwart van de installaties verbruikt teveel energie.

“In de onderhouds- en beheerfase is voor bedrijven nog veel winst te behalen”, weet Emaus. “Door temperatuur- en druksensoren tijdig te vervangen en door regelkleppen jaarlijks opnieuw af te stellen, conform de huidige gebruikerswensen, kun je niet alleen storingen voor zijn maar ook grip houden op je energiekosten.”

‘Voorkomen is beter dan genezen’

“Een project stopt voor ons niet bij de oplevering”, vindt hij. “De onderhoud- en beheerfase is minstens zo belangrijk als het traject daarvoor. Veel eindgebruikers zijn zich hiervan pas bewust wanneer zich een storing voordoet. Maar dan is het vaak te laat.

Het verhelpen van een storing kost doorgaans veel meer tijd – en dus ook geld – dan het plegen van periodiek onderhoud. ‘Voorkomen is beter dan genezen’, is ook in de installatietechniek zeker van toepassing.”

Collega en Accountmanager Aftersales Judith Werkman vult hem aan: “Onder andere afhankelijk van de complexiteit van de installatie, het gebruik en de gewenste responstijd stellen wij voor iedere klant een onderhoudscontract op maat samen, voor één of meerdere jaren. In die periode wordt de klant volledig door ons verzorgd én geïnformeerd.

Indien gewenst zijn we 24/7 bereikbaar, bij vragen of problemen. Daarnaast is de klant met ons onderhoudscontract verzekerd van de laatste firmwareupdates (de software die in de hardware is voorgeprogrammeerd), waardoor de installatie te allen tijde via de browser kan worden benaderd.”

Emaus: “Indien gewenst ontvangt de eindgebruiker na iedere service-/onderhoudsbeurt een rapportage van de gedane werkzaamheden, bevindingen en eventuele aanbevelingen voor de toekomst, om een optimale werking van de installatie blijvend te garanderen.”

Inzicht

Een extra slag in het beheren en beheersen van de installaties, kan gemaakt worden middels MyBuilding, een tool van zusterbedrijf MVComfort dat de prestaties van de klimaatinstallaties inzichtelijk maakt door het bewaken van het comfort, (het functioneren van) de installatie en het bijbehorende energieverbruik.

“MyBuilding analyseert alle data uit het gebouwbeheersysteem aan de hand van door de gebruiker bepaalde kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s)”, vertelt Ivo Verbücheln, Accountmanager Prestatieborging bij BRControls.

“Via een overzichtelijk dashboard met diverse meters worden de prestaties van het gebouw vervolgens inzichtelijk gemaakt. Wanneer een KPI zich buiten de grenswaarde bevindt, wordt automatisch een melding naar de gebouwbeheerder verzonden, zodat – eventueel gecombineerd de service-/onderhoudsbeurt – doeltreffend actie kan worden ondernomen.”