Data, nog meer data … maar wat doet u er mee?

28-10-2019

BRcontrols is vooruitstrevend en innovatief, inspelend op de vraag uit de markt en inmiddels een gevestigde speler als het gaat om gebouwbeheer. Het bedrijf heeft drie dochters: Products, Projects en MVComfort. “De groei zit er in en dat zal voorlopig niet anders worden”, stelt Ivo Verbücheln, Vestigingsleider van de BRControls vestiging in het Zuiden en tevens verantwoordelijk voor Prestatieborging.

“Opleveren van een installatie is één, maar dan … er komt een enorme hoeveelheid data ter beschikking, maar hoe ga je daar mee om? Het is zaak om met slimme formules analyses te maken, waar de installateur maar vooral de (eind)gebruiker wat aan heeft. 24/7 monitoren om een optimale prestatieborging te garanderen, daar draait het om. Inzicht in energieverbruik om te zorgen voor een optimaal comfort.”

MyBuilding

MyBuilding is een slimme tool die data uit een gebouwbeheerssysteem met behulp van KPI’s analyseert. Het overschrijden van een KPI grenswaarde wordt direct geconstateerd en indien nodig kan er direct actie worden ondernomen.

Ivo Verbücheln: “Belangrijk in dit verhaal is dat vroegtijdig problemen worden onderkend en in de meeste gevallen zelfs worden voorkomen. Met een volledig op de gebruiker afgestemd dashboard kan de schooldirecteur of de facilitair manager in één oogopslag zien of het comfort optimaal is, installatie goed werkt en of het energieverbruik niet te hoog is. Dat betekent meer comfort en een lagere energierekening. Bovendien blijven de kosten binnen de perken omdat pro-actief gereageerd kan worden.” MyBuilding is volledig webbased en levert overzichtelijke rapportages.

Gebruikersgemak

Uitgangspunten bij het ontwikkelen van de producten van BRControls zijn altijd functionaliteit en het gebruikersgemak. “Een schooldirecteur is nu eenmaal geen facilitair manager of installateur. Eenieder wil graag snel die informatie zien waar hij iets aan heeft. Daarom bijvoorbeeld een intuïtief dashboard waarmee het voor eenieder vanuit zijn eigen discipline eenvoudig is om mee te werken.”

MyEnergy

MyEnergy werd medio 2018 toegevoegd aan MyBuilding. MyEnergy is een energiemanagement module die inzicht geeft onder meer water- en gasverbruik en opbrengst van zonnepanelen. Ook hier geldt dat meer inzicht leidt tot een beter rendement en lagere kosten.

Energiespiegels

Inzicht in energiestromen leidt onomstotelijk tot een grotere bewustwording. Ivo Verbücheln: “Laat op een groot scherm in school zien hoe het zit met temperatuur, water- en elektriciteitsverbruik en je zult zien dat een en ander bijdraagt tot het anders, bewuster, omgaan met energie. Deze zogeheten energiespiegels kunnen en worden inmiddels toegepast in scholen maar ook in bedrijven.”

Wie overigens de energiespiegels ook gebruikt om informatie over het Openbaar Vervoer te geven, verdient extra BREEAM punten. BREEAM is een instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Ook met het inzetten van het 24/7 prestatieborgingsysteem levert BREEAM punten op.

Data

Nog even terug naar data. Steeds meer data zijn/worden toegankelijk via de Cloud. BRControls stelt, ook als zij niet MyBuilding als tool gebruiken, data ter beschikking aan derden. Het bedrijf is, zoals eerder gezegd, inmiddels een gevestigde speler in de markt.

BRControls richt zich op automatisering van gebouwen en industriële toepassingen en levert softwareprogramma’s voor klimaat, tapwater, legionellapreventie, zonwering, verlichting, energiemanagement, WKO, sleutelmanagement, toegangscontrole en koppelingen met overige disciplines.