Depot Boijmans van Beuningen: Een optimaal binnenklimaat, binnen zeer nauwe bandbreedtes

15-12-2020

Begin november 2020 is de laatste spiegel op de gevel van Depot Boijmans Van Beuningen gemonteerd. Daarmee is de buitenzijde van het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld gereed. Aan de binnenzijde worden nog de laatste afbouwwerkzaamheden verricht. Ook worden de klimaatinstallaties én bijbehorende regelingen uitvoerig getest, zodat tussen december en april ruim 151.000 unieke collectiestukken kunnen worden ingehuisd. Het museum zal vervolgens enige tijd gaan proefdraaien, waarna in het najaar van 2021 de Gouden Opening volgt.

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld MVRDV & BRControls

Depot Boijmans Van Beuningen heeft een oppervlakte van 15.000 m², een hoogte van 39,5 meter en een footprint van Ø 40 meter die naar boven uitkraagt tot Ø 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met museumshop en koffiecorner. Op deze verdieping zijn bovendien de ruimtes voor art handling (inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen) ingericht.

Alle depots, presentatieruimtes, het expertisecentrum en de filmzaal bevinden zich op de 1e tot en met 6e verdieping en liggen aan een centraal atrium met glazen dak. Hierdoor kan daglicht maximaal naar binnen stromen.

Vijf klimaatzones

Het opslaan en conserveren van de collectiestukken stelt specifieke eisen aan de installatietechnieken. Ieder risico op brand, inbraak en waterschade moet worden voorkomen en de luchtcondities moeten optimaal zijn. Omdat bijvoorbeeld (an)organische objecten, foto’s en metalen objecten andere klimatologische eisen stellen, is het depot ingedeeld in 5 klimaatzones. “In deze zones worden strikte bandbreedtes gehanteerd voor temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, die ook aangetoond moeten worden”, vertelt Alexander Wassink, Manager Operations bij BRControls.

Voor de ‘standaard’ depotruimtes geldt bijvoorbeeld een temperatuureis in de zomer van 18-22°C; de relatieve luchtvochtigheid mag fluctueren tussen de 52-55%. In de winter bedragen de eisen 16-20°C en 47-52%. “Ook zijn er ruimtes waarin de temperaturen max. 0,5-1°C en relatieve vochtigheid max. 2% mogen afwijken. Een uitgekiende en continue balansregeling van koude of warme lucht, vochtige lucht en droge lucht is nodig om deze condities te allen tijde te kunnen waarborgen; ook bij veel bezoekers en/of bij vochtige weersomstandigheden. Onze geavanceerde meet- en regeltechnieken leveren hier een belangrijke bijdrage aan.”

Real-time data

In dit project is gekozen voor de BRT-24 modulaire ruimtebediening inclusief touchscreen, vertelt Wassink. “Deze ruimtebediening is op de wanden van de diverse ruimtes gemonteerd en aangesloten op onze nieuwe BRN-15 ruimteregelingen. De data die door de ruimtesensoren wordt verzameld, wordt niet alleen 24/7 beschikbaar gemaakt en gemonitord in ons webbased gebouwbeheersysteem, maar ook real-time gedeeld op de touchscreens. Zodra de temperatuur of relatieve vochtigheid zich onverhoopt buiten de grenswaarden bevindt, volgt automatisch een alarm. Hierdoor kan direct passende actie worden genomen.”

Nieuwste ruimteregelingen

“Het depot is één van de eerste projecten waarin onze BRN-15 ruimteregelingen worden toegepast”, vertelt Gert Balder, Senior Accountmanager bij BRControls. “De BRN-15 betreft een modulaire en vrij programmeerbare naregeling op basis van IP, waarmee ook de meest complexe ruimteregelingen uitgevoerd kunnen worden. Naast musea leent de BRN-15 zich uitstekend voor bijvoorbeeld cleanrooms, waar een juiste temperatuur en luchtvochtigheid van essentieel belang zijn.”

In dit project is gekozen voor de BRT-24 modulaire ruimtebediening inclusief touchscreen. Het depot is één van de eerste projecten waarin de BRN-15 ruimteregelingen van BRControls worden toegepast.

Depot Boijmans Van Beuningen is ontworpen door MVRDV. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor realisatie van de iconische nieuwbouw. In hechte samenwerking met de aannemer én installatie-adviseur Royal HaskoningDHV heeft BRControls de best passende meet- en regeltechnieken voor de diverse ruimtes geselecteerd en geleverd.

Bekijk hier het pdf-artikel uit Installatie en Bouw.

Bron: Installatie & Bouw