Duurzaam nieuw sportcomplex

05-03-2021

Op vrijdag 2 november 2020 werd het ontwerp voor de nieuwe WRZV-hallen op het bedrijventerrein in Zwolle onthuld. Het complex wordt uitgerust met twee sportzalen, een grote parkeerplaats en een restaurant. Het binnenklimaat is van groot belang voor de sporters zodat zij optimale prestaties kunnen leveren. Daarom is BRControls ingeschakeld voor de installatie van ruimtebediening waarmee de luchtkwaliteit inzichtelijk wordt gemaakt.

De twee zalen van het complex kunnen verder worden opgesplitst, of juist aan elkaar worden gekoppeld wat de gebruiksmogelijkheden van het complex vergroot. Ook het ontwerp van het gebouw is bijzonder. De kleur goud die terugkomt in het gebouw refereert aan de topsport en met de opvallende vormen van het gebouw maakt het een statement in de omgeving.

Binnenklimaat

Voor een optimaal binnenklimaat wordt er gebruik gemaakt van meet- en regelapparatuur van BRControls. De wens was namelijk om het energiegebruik inzichtelijk te maken. Zo kunnen aspecten als temperatuur en CO2 worden gemeten met de BRT-23 Modulaire Ruimtebediening. De gebruikers kunnen hier vervolgens op inspelen met bijvoorbeeld ventilatie om energie te kunnen besparen.

Circulair, energie-neutraal én duurzaam

Duurzaamheid staat centraal. Dat is wel duidelijk als er wordt gekeken naar zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw. Naast het binnenklimaat is ook de buitenkant van het gebouw duurzaam en klimaatbestendig. Voor de materialen is circulariteit van belang. Zo is er gebruik gemaakt van veel hout wat afkomstig is uit de omgeving. Een zo laag mogelijke milieu-impact is het doel bij de bouw van het pand.

Wanneer het gebouw in gebruik genomen wordt zal dit zelfs energie gaan leveren. Er zal dus meer energie opgewekt worden dan dat er verbruikt wordt. Dit doen zij door middel van de zonnepanelen op het dak in combinatie met het lage energieverbruik van het complex zelf.