Gemeente Groningen investeert in een optimale, energetische gebouwomgeving

28-11-2018

In nauwe samenwerking met gemeenten, adviesbureaus, installateurs en system integrators werken aan een optimale, duurzame gebouwinstallatie, met een breed inzetbaar en eenvoudig te bedienen gebouwbeheersysteem dat niet alleen leidt tot een optimaal gebruikscomfort, een verhoogde productiviteit en minimale gezondheidsklachten, maar ook tot flinke besparingen op de beheer- en energiekosten.

Dat is sinds jaar en dag de ambitie van BRControls. Dat het bedrijf hierin slaagt, bewijzen meer dan 6.000 projecten doorheen het land. Van Zeeland tot en met Groningen. 

Sinds enkele jaren voert BRControls regelmatig projecten uit met en voor de gemeente Groningen, vertelt René Zsom, Accountmanager bij BRControls. “In 2010 ontvingen we een eerste aanvraag voor de regeltechniek in Sportcentrum Kardinge, dat het grootste multifunctionele sportcentrum van Noord-Nederland betreft.

De afgelopen jaren hebben we hier een keur aan werkzaamheden mogen uitvoeren, in opdracht van diverse installateurs. Van de regeltechniek voor de verwarmingsen koelinstallaties t/m de zwembadinstallatie.

Recent hebben we bovendien de verlichtingssturingen voor de ijshockeyhal gerealiseerd, waarmee eenvoudig verlichtingsgroepen geschakeld en/of gedimd kunnen worden.”

De keuze voor BRControls was een logische, vertelt Willem Otto, Technisch Specialist bij de gemeente Groningen en Sport050, dat alle binnen- en buitensport-accommodaties en zwembaden van de gemeente onderhoudt en beheert.

“Niet alleen beschikt BRControls over het meest innovatieve regelsysteem van deze tijd, de techniek ontwikkelt ook mee met vragen uit de markt.

Naast de meet- en regeltechniek voor de klimaatinstallaties kunnen aan het gebouwbeheersysteem eenvoudig systemen van derden worden gekoppeld. Een enorme pré, omdat we zo naar één systeem voor al onze gebouw- en veldinstallaties kunnen toewerken.”

Alles-in-één-pakket

“Met het gebouwbeheersysteem van BRControls hebben we een alles-in-één-pakket in huis gehaald”, vertelt Peter Schuur, Medewerker Technische Dienst bij Sport050.

“Naast de intelligente sturing van alle gebouwgebonden installaties zijn in het systeem ook een grafische beheeromgeving, diverse trendingsmogelijkheden en een pakket om storingen af te handelen meegenomen, wat het inzicht in en beheer van de sportaccommodaties aanzienlijk vereenvoudigt.

Daarnaast hebben we ook het legionellabeheer voor onze (non-)prioritaire installaties in het beheersysteem opgenomen. Alle componenten zijn zeer degelijk. De afgelopen jaren hebben zich geen tot nauwelijks problemen voorgedaan.”

Efficiënt en eenduidig beheer

“Binnen de gemeente Groningen hebben we te maken met een grote diversiteit aan sportaccommodaties, met elk hun eigen meet- en regelsysteem”, vertelt Anton Drost, Uitvoeringscoördinator bij de Groningse Energie Service Compagnie (Gresco), dat in 2013 is opgericht om het energiegebruik in en door de gemeente Groningen te reduceren.

“Voor de komende jaren brengen we hier graag verandering in, waarbij we niet alleen focussen op een betere controle en een efficiënter beheer, maar ook op eenvoud in gebruik. Het gebouwbeheersysteem van BRControls voldoet hieraan.”

Willem Otto: “Op dit moment beschikt ongeveer 20% van alle sportgebouwen van de gemeente Groningen al over BRControls regeltechniek. In de komende jaren zullen we dit gefaseerd uitbreiden. Niet alleen wanneer bestaande installaties vervangen moeten worden, maar ook als accommodaties uitbreiden of nieuwe accommodaties worden toegevoegd."

Op dit moment voert BRControls onder andere werkzaamheden uit voor Zwembad De Parrel, openluchtzwembad De Papiermolen en project Europapark.