Gemeentehuis Putten

19-07-2019

Het gemeentehuis van Putten dateert van 1976 en was om meerdere redenen toe aan een grondige renovatie. Belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp: een transparant, gastvrij en laagdrempelig gebouw waarbij door gebruik van duurzame materialen en installaties een optimaal en energiezuinig binnenklimaat wordt gerealiseerd.

Bouwfysische aanpassingen, verbeteren van de schil, hergebruik van materialen en de nieuwe hoogwaardige installaties zorgen voor een labelsprong van G naar A. De renovatie en vitalisering van het gemeentehuis wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek en Van Norel Bouwgroep. Architect is Korfker uit Emmeloord en installatieadviseur is DWA. BRcontrols levert de meet- en regelinstallaties.

Flexibel concept

De buitenzijde van het pand wordt gekenmerkt door grote ramen en verticale houten stijlen die verwijzen naar Putten als bomendorp. De hoofdingang is verplaatst en er komt een royale ontvangstruimte voor de bezoekers. De binnenzijde is vrijwel volledig gestript en wordt geheel nieuw ingericht. BAM Bouw en Techniek werkt met modulaire installaties waardoor een aantal belangrijke installaties, zoals die van het gemeentelijk archief, tijdens de renovatie in gebruik kunnen blijven.

Het gebruiken van prefab modules zorgt niet alleen voor een efficiënt bouwproces maar voor ook flexibiliteit in het installatieontwerp. En dat is handig als de kantoorinrichting in de toekomst verandert.

Aart-Jan Schot, senior projectmanager DWA: “Tocht, bedompte lucht …laten we zeggen dat het binnenklimaat verre van optimaal was. Dankzij de toepassing van nieuwe technieken behoort dat allemaal tot het verleden. Voor zowel de ambtenaren als de bezoekers geldt dat er straks sprake is van een comfortabel en behaaglijk binnenklimaat. Een flexibel concept waarbij per ruimte temperatuur, ventilatie en verlichting geregeld kan worden. Middels innovatieve hoogwaardige meet- en regeltechniek.”

Meten en regelen

BRControls leverde de complete meet- en regelinstallaties voor alle primaire installaties met de nieuwe BRC46 lijn. Plus levering van de nieuwe BRN20 IP naregellijn inclusief regeling en sturing van de lokale klimaatinstallaties, DALI verlichtingsinstallaties en zonwering.

Met betrekking tot de primaire installaties gaat het dan om ketels, warmte- en koudeverdeling, warmtepomp, koude opwekking warmtepomp, luchtbehandeling, inductie-units verwarmen/koelen en luchtbehandeling archief.

De naregelingen gaan over het open/dicht sturen van de ramen, temperatuur radiatoren met plafond inductie-units (verwarmen/koelen), zonwering, DALI verlichting met verschillende scenario’s, Modbus aansturing van de BAM 6-weg afsluiters en vloerverwarmingsregelingen.

Meer comfort, minder kosten

Innovatieve en vooruitstrevende technieken? Harry Peters, Sales Manager BRControls Projects, komt met een voorbeeld: “De BRT30 multiplafondsensor, een onderdeel van het IP BRN20 totaalconcept waarbij klimaat, zonwering, verlichting, ramen en zelfs positiebepaling in één systeem zijn geïntegreerd.”

Deze sensoren meten continue de temperaturen van plafond, wanden vloeren, meubilair en mensen op basis van een infrarood weerkaatsingsmethode. Tevens wordt 24/7 de relatieve vochtigheid, CO2 en VOS-waarden gemonitord waarmee een comfortabel en gezond binnenklimaat kan worden gerealiseerd.

“Al met al een systeem met geïntegreerde schakelingen dat niet alleen eenvoudig en betaalbaar is maar, en daar gaat uiteindelijk om, zorgt voor meer comfort tegen minder kosten. Met een optimaal bedieningsgemak.”

Aart-Jan Schot: “We hebben gezocht naar geavanceerde ruimteregelingen en sensoren inclusief een platform waarop alle installaties en naregelingen eenvoudig en binnen één systeem gemonitord, beheerd, beheerst en bediend kunnen worden. Inzichtelijk voor opdrachtgever en gebruiker. En dat is prima gelukt.”

Bomenstad

Het vervangen van de buitengevels, kozijnen, plafonds, binnenmuren, het aanbrengen van nieuw leidingwerk (waarbij deels gebruik is gemaakt van bestaande kanalen), nieuw installatiewerk…en ga zo nog maar even door. Een hele forse klus die zijn voltooiing nadert. En dan beschikt de bomenstad weer over een gemeentehuis dat ruimschoots voldoet aan de eisen van deze tijd.

Een modern en duurzaam gemeentehuis waar de ambtenaren en burgers van Putten weer jaren mee vooruit kunnen.