Innovatief Distributiecentrum Wolter Koops

31-07-2015

Vorig jaar heeft Wolter Koops Internationale Transporten in Zeewolde een gloednieuw distributiecentrum in gebruik genomen, bestaande uit een kantoorpand met paviljoen, een werkplaats met washal en een grote koel/vries op- en overslaghal.

Het distributiecentrum is voorzien van allerhande moderne snufjes, zoals een systeem voor hergebruik van restwarmte en een heuse truckscanner. Van Dalen Installatietechniek heeft zorggedragen voor het ontwerp en de invulling van de W- en E-installaties, conform BREEAM Very Good kwalificatie.

Volgens André Roetert Steenbruggen, directeur van Van Dalen Installatietechniek, maakt Wolter Koops al jaren gebruik van de diensten en expertise van Van Dalen.

“Middels een engineeringsopdracht zijn we in 2013 gevraagd te participeren in het bouwteam om te adviseren over de installaties en het ontwerp te maken. In alle gebouwgebonden W- en E-installaties hebben we een aandeel in gehad, behalve de koelinstallatie in het vrieshuis.

We hebben de installaties uitgelegd aan de hand van de duurzaamheidsambitie van Wolter Koops. Dat betekent voor de E-installatie bijvoorbeeld de toepassing van LED-verlichting en een verregaande lichtsturing geregeld door het gebouwbeheersysteem en touchscreens met schakelscenario's.

Alle verlichting wordt bovendien gestuurd op aanwezigheidsdetectie en 's nachts wordt de terreinverlichting minimaal vijftig procent gedimd.”

Van Dalen Installatietechniek heeft aan het gebouwbeheersysteem ook onder meer de zonwering en klimaatsturing gekoppeld. “Alle ruimtes kunnen individueel ingeregeld worden, maar worden overruled door het gebouwbeheersysteem.

Voor het klimaat in de kantoren en de werkplaats maken we gebruik van de restwarmte van het vrieshuis. Warmte met een temperatuur van zo'n 35 tot 40 graden Celsius wordt niet naar buiten afgeblazen, maar gebruikt om de vloerverwarming aan te sturen.

Behalve in de kantoren, is ook in de werkplaats vloerverwarming aangelegd tot zelfs in de smeerputten toe. De restwarmte wordt ook gebruikt om het water in de wasvoorziening alvast voor te verwarmen. De capaciteit van deze wasvoorzieningen bedraagt liefst twaalf trucks per uur.”

Overgenomen van de veerboten naar Groot-Brittannië is de toegangspoort met scanner. Iedere truck wordt uitvoerig gescand, zowel bij het op- als afrijden van het terrein. Op die manier wordt de staat van de trucks nauwlettend in de gaten gehouden.

Volgens André Roetert Steenbruggen is het distributiecentrum in rap tempo uit de grond verrezen. “In november 2013 werd gestart met de bouw, terwijl de kantoren voor de bouwvakvakantie in 2014 al in gebruik konden worden genomen. Dat vroeg een zeer strakke planning en een optimale afstemming tussen alle partijen in het bouwteam.”

Regelinstallatie 'Very Good'

Met een nieuw vrieshuis, kantoor, werkplaats, wasstraat en expeditieruimte is transportbedrijf Wolter Koops klaar voor de toekomst. De logistieke campus in Zeewolde is duurzaam gebouwd, werd daarvoor onderscheiden met het BREEAMcertificaat ‘very good’. Mede dankzij het door BRControls vervaardigde en geïnstalleerde gebouwbeheerssysteem.

Ook voor de meer ingewijde blijft het een bijzonder stuk techniek: een gebouwbeheerssysteem waarmee gebouwinstallaties vanaf welke locatie ter wereld ook kunnen worden in-, bij- en afgesteld.

Zoals de regeltechniek die de Zwolse regeltechniekproducent BRControls BV onlangs installeerde voor het nieuwe logistieke transportcentrum Wolter Koops in Zeewolde: web-based en ontwikkeld volgens de laatste technieken.

Salesmanager Harry Peters: “In het gebouw zitten enkele hele duurzame elementen. Vrijgekomen restwarmte van het vrieshuis wordt bijvoorbeeld aangewend voor verwarming van kantoren en de werkplaats. Dat onze regeltechniek aan het beoogde BREAAM-certificaat heeft bijgedragen, maakt het natuurlijk een dankbare opdracht.”

BRControls ontwikkelde voor het centrum zowel de regelkasten als de daarop geïnstalleerde software. Op het gebouwbeheerssysteem is behalve de klimaatinstallatie, ook de zonwering aangesloten - belangrijk volgens Peters, omdat geautomatiseerde daglichtregeling bijdraagt aan minder verbruik van koelenergie.

Ook individueel wijzigen is mogelijk, dit gebeurt met naregelmodules die in de verschillende ruimten zijn opgehangen. BRControls verkreeg de opdracht van Van Dalen Installatietechniek uit Twello.

Het bedrijf installeerde voor Koops zowel de werktuigbouwkundige- als elektrotechnische installaties. En de samenwerking verliep prima, zegt Peters. “Ook voor hun was dit een mooi werk. Je doet zoiets samen, de een kan niet zonder de ander. Hier ging een en ander vlekkeloos.”