Museum Richter van Delden

08-09-2016

Een graadje meer of minder? Wat maakt het uit? In veel gevallen niet zoveel maar als het bijvoorbeeld gaat om de klimaatbeheersing in ruimtes waar schilderijen en andere kunstwerken zijn te zien wordt dat toch een heel ander verhaal. Dan worden er hoge eisen gesteld aan de klimaattechnische installaties.

En terecht, aangezien een paar graden verschil in combinatie met bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid grote gevolgen kan hebben. Meet- en regeltechniek van het hoogste niveau wordt gevraagd en dan is BRControls de juiste partner. BRControls verzorgt de levering en inbedrijfstelling van de nieuwe meet- en regelinstallaties in het nieuwe museum Richter van Delden in Delden.

Damien Hirst

In mei 2017 opent het museum, dat gevestigd wordt in de oude rentmeesterij van Twickel aan Hengelosestraat in Delden, haar deuren. In het museum is de internationale kunstcollectie van de Twentse ondernemer Geert Steinmeijer te bewonderen.

Steinmeijer verzamelt al  5 jaar kunst en stelt in het museum onder meer werken ten toon van internationaal bekende kunstenaars zoals Damien Hirst, Frank Stella en Karel Appel. Verder zijn er werken te zien uit het hedendaagse China en oude meesters uit de Italiaanse renaissance en de Franse achttiende eeuw.

Door het internationale karakter en de bijzondere uitstraling mag dit museum uniek voor Nederland worden genoemd. De uit 1726 stammende rentmeesterij wordt in samenwerking met de stichting Twickel verbouwd.

Op de begane grond worden wisselende tentoonstellingen gehouden. De ruimte boven wordt gebruikt voor de vaste collectie. Ook de tuin wordt bij het museum betrokken.

Hoge eisen

In opdracht van Vennegoor Installaties uit Weerselo levert BRControls de complete meet- en regelinstallatie op een bestek van Tom Middel Management en Advies uit Ootmarsum. Om aan de hoge eisen te kunnen voldoen is gekozen voor de BRC45 productlijn voor de klimaat technische installaties inclusief MyBuilding van MVComfort voor de energie en prestatieborging.

(MyBuilding is een toepassing die data uit het gebouwbeheersysteem met behulp van KPI’s analyseert. MyBuilding controleert 24 uur per dagen en 7 dagen per week of de installaties volgens de ontwerpeisen functioneren en spoort afwijkingen op. Van groot belang, zeker als je bedenkt dat 70% van de klimaatinstallaties niet optimaal functioneert en gemiddeld 25% teveel energie verbruikt: resultaten uit een onderzoek van TNO)

René Zsom, account manager bij BRControls: “Er is gekozen voor 1 regelkast met deze krachtige BRC45 regelingen met veel geheugencapaciteit, voor alle primaire opwekkingsinstallaties in het museum. Je kunt hierbij denken aan de warmteen koude-opwekking, bevochtiging en luchtbehandeling waarbij aan de ruimte-condities zeer hoge eisen worden gesteld.” 

Tevens wordt op een externe locatie BRTrending geleverd. Voor de externe trending van alle metingen en aansturingen. De BRC45 is volledig IP gebaseerd. René Zsom daarover:

“Niet alleen in het museum zelf maar ook op afstand wordt eenvoudig op het gebouwbeheersysteem ingelogd. De klimaattechnische installaties zijn hierdoor eenvoudig te monitoren, te beheren en te beheersen. Door meerdere gebruikers tegelijk.”

Voorop blijven lopen

BRControls ontwikkelt, produceert en realiseert WebBased gebouwbeheersystemen voor diverse opdrachtgevers. René Zsom: “Er worden snelle en ultramoderne ICT-technieken toegepast en wij dragen er zorg voor dat onze systemen met vrijwel alle bestaande installaties in een gebouw kunnen communiceren.”

Het voor de ingebruikname uitgebreid testen en blootstellen aan extreme omstandigheden garandeert een optimale werking.

“Onze expertise is groot maar het kan altijd beter en daarom blijven onze hard- en software engineers voortdurend werken aan verbetering van onze producten en het optimaliseren van het bedieningsgemak. Zodat we ook in de toekomst voorop blijven lopen.”