Naregeling bij Kramp Varsseveld

21-09-2016

Kramp Varsseveld zet flink in op duurzaamheid. Afvalstromen, grondstoffen en voertuigemissies worden actief door de technische groothandel gemonitord en geoptimaliseerd. Daarnaast neemt Kramp allerlei maatregelen om het energieverbruik te beperken, vertelt gebouwbeheerder Free Laar.

“De afgelopen jaren hebben we onze halogeenverlichting vervangen door LED’s, waaraan ook bewegingsmelders zijn gekoppeld. Daarnaast maken we – in ons hoofdkantoor en in de naastgelegen gebouwen in Varsseveld – sinds kort gebruik van een warmtepompinstallatie met drie doubletsystemen, geëngineerd, geleverd en geïnstalleerd door huisinstallateur Wassink Installatie.

In de kantoortuinen en vergaderruimtes zorgen klimaatplafonds en VAV-units voor een optimaal binnenklimaat, waarbij – dankzij de nieuwe naregellijn van BRControls – per zone verwarmd of gekoeld kan worden.”

De opdracht voor Kramp Varsseveld betrof een renovatieproject, aangevuld met een stuk nieuwbouw, vertelt Vincent Dahlhaus, adjunct-directeur Techniek bij Wassink Installatie.

“Uitgangspunt was een optimaal werkcomfort voor alle medewerkers, tegen een minimaal energieverbruik. Daar hebben wij invulling aan gegeven met een WKOsysteem en een warmtepompopstelling, waarbij zoveel mogelijk gebruikgemaakt wordt van aardwarmte om het pand te klimatiseren. Omdat de interne warmtelast in de Kramp-gebouwen vrij hoog is, is relatief veel koeling nodig. Daar kan de broninstallatie optimaal in voorzien.”

Ruimten met kantoorfuncties zijn voorzien van klimaatplafonds die zowel de verwarming als koeling regelen, vertelt hij. “De vergader- en directieruimtes zijn voorzien van VAV-units en de magazijnen worden geklimatiseerd met luchtverhitters en stralingspanelen. Aanwezigheidsmelders in alle ruimtes zorgen ervoor dat nergens onnodig wordt verwarmd of gekoeld. Op basis van de gemeten luchtkwaliteit wordt er behoefteafhankelijk geventileerd met buitenlucht.”

Omdat de bestaande regeltechniek in de Kramp gebouwen was verouderd, werd besloten om tien nieuwe regelkasten te installeren; zes kasten in het hoofdkantoor en vier in de overige gebouwen. Wassink Installatie zocht hiervoor de samenwerking met BRControls, een vertrouwde partner van het bedrijf.

“We leveren altijd het regelsysteem dat de klant vraagt”, vertelt Dahlhaus. “In de vrije markt daarentegen – waarin wij zelf onze producten mogen kiezen – adviseren wij doorgaans de systemen van BRControls. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de producten, maar vooral ook om de dienstverlening, de deskundigheid en de flexibiliteit van het bedrijf, evenals om de software die door het eigen Softwarehuis van BRControls wordt ontwikkeld.”

Gekozen is voor de nieuw ingerichte, flexibele IP BRN20 naregellijn van BRControls, die volledig IP gebaseerd is, vertelt Harry Peters, salesmanager bij BRControls.

“Communicatie van de naregelingen met de voorregelingen en het gebouwbeheersysteem vindt plaats via Ethernet. Bediening en beheer is mogelijk vanaf elke werkplek met een internetaansluiting. Hier zijn geen aanvullende GBS-software of dure licenties voor nodig.”

Niet alleen binnen Kramp zelf, maar ook op afstand kan eenvoudig op het gebouwbeheersysteem worden ingelogd, vertelt hij. “De klimaatinstallatie is hierdoor eenvoudig te monitoren, beheren en beheersen, door meerdere gebruikers tegelijk. Waaronder ook door Wassink Installatie die, zodra het project is afgerond, het onderhoud en beheer voor zijn rekening zal nemen.”

Vervolg

Kramp Varsseveld is zeer te spreken over de nieuwe installatie en ruimteregelingen. “Het comfort in de gebouwen is optimaal, terwijl onze energiekosten flink zijn gedaald”, vertelt Laar.

“De broninstallatie is nu een aantal maanden in gebruik en draait super. De komende jaren willen we het systeem daarom ook in onze andere gebouwen voorzien, en alle gasinstallaties langzaam uitbannen. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart.”