Interview: "Niet alleen onze steden, maar ook gebouwen worden steeds slimmer"

28-01-2021
smart building kantoor

In een interview voor de bijlage Veilige en duurzame steden verspreid bij Het Financieele Dagblad, vertelt Albertus Boonstra over slimme gebouwen in slimme steden.
--

Niet alleen onze steden, maar ook de gebouwen in onze steden worden steeds slimmer. Sensoren spelen hierin een belangrijke rol.

“Een slim gebouw is in mijn ogen een gebouw waarin alle disciplines met elkaar communiceren”, stelt Albertus Boonstra, salesmanager bij BRControls, een producent en leverancier van webbased gebouwbeheersystemen.

“Door deze communicatie is het mogelijk om het pand zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zowel op het gebied van comfort als het bedieningsgemak. Hierin speelt de verduurzaming van je installaties een grote rol. Bijvoorbeeld bij het energie efficiënt maken van je gebouw door middel van duurzame producten als warmtepompen en geothermie.

Daarnaast is een slim gebouw in staat slim te sturen op bijvoorbeeld verlichting en warmte. Als de zon schijnt, dan worden automatisch de tl-lichten gedempt en schijnt deze op de ramen, dan wordt er gekeken of deze warmte ingezet kan worden om het gebouw te verwarmen.”

Artikel Slimme gebouwen E-Paper European Media Partner

In een slim gebouw meten sensoren allerlei waardes, waar de systemen in het gebouw vervolgens weer op reageren. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan temperatuur, lichtintensiteit, CO2 en vocht, maar ook aan aanwezigheid”, vertelt Boonstra.

“Is er niemand in het gebouw, dan registreert het systeem dit en kunnen installaties naar een lager niveau.” En dat is nodig als we onze planeet ook in de toekomst leefbaar willen houden, stelt Boonstra.

“De energiebronnen die we nu gebruiken om onze gebouwen te optimaliseren zijn niet onuitputtelijk, en de winning is niet zonder gevolgen.

Kijk maar naar Groningen. We zitten daarnaast met een gigantische CO2-vervuiling die naar beneden moet, het wordt tijd dat we daarin stappen gaan zetten, ook in de gebouwde omgeving. Daarom werken wij ook mee aan het recyclen van goederen. Onze regelapparatuur is recyclebaar en kan opnieuw gebruikt worden. Dat gebeurt nu nog op kleine schaal, maar je moet ergens beginnen.”

Iedereen kan systemen aan elkaar koppelen, maar wij proberen het echt in één regelsysteem te doen, waardoor je alles kan inkopen bij één partij”

 

Het grote voordeel van de gebouwbeheersystemen van BRControls, is dat alles samenkomt op één systeem, aldus Boonstra. “Iedereen kan systemen aan elkaar koppelen, maar wij proberen het echt in één regelsysteem te doen, waardoor je alles kan inkopen bij één partij. De klant heeft daardoor maar één contactpersoon waar hij met al zijn vragen terecht kan.

Wij hebben dan ook software- en hardwarespecialisten in huis, die van begin tot einde betrokken zijn bij het systeem. Omdat we bij het gehele proces betrokken zijn is het voor ons ook makkelijker om te zien waar het probleem zit en wordt de klant niet van het kastje naar de muur gestuurd door verschillende leveranciers.”

Door dit nauwe contact met klanten ontstaan ook innovatieve nieuwe producten.

“Het is onze missie om innovatieve, flexibele en toekomstbestendige oplossingen voor gebouwautomatisering te leveren. Met onze eigen Research & Development afdeling kunnen we innovatieve ideeën snel uitwerken in de vorm van nieuwe producten.

Zo kwam ook onze nieuwste innovatie, de BRT-35 Platfond Multisensor tot stand. We waren op bezoek bij een klant die enkel glazen wanden in zijn pand had, en hier dus geen mogelijkheid om een sensor op te hangen.

Toen zijn we aan de slag gegaan met een sensor die aan het plafond bevestigd kan worden, maar ook verschillende waarden meet. Deze plafondsensor meet de temperatuur, het vochtgehalte, het CO2 -niveau, lichtintensiteit en de aanwezigheid in het pand. Vroeger had je hiervoor drie of vier verschillende sensoren en een hoop bekabeling voor nodig.

Nu kunnen we één oplossing leveren, hoeven we maar één keer te bekabelen en hebben we minder productie nodig. Dat is dus beter voor het milieu, maar ook efficiënter voor de klant en voor ons als aanbieder. Zo kunnen we echt tot een slim gebouw komen.”