Rabobank Rijk van Nijmegen duurzaam vernieuwd

31-07-2015

Het pand van Rabobank Rijk van Nijmegen, gelegen aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, is grondig vernieuwd. Electrotechnisch Installatiebedrijf Megens BV uit Milsbeek heeft in deze de elektrotechnische installatie voor haar rekening genomen.

Het op Lean gerichte bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van totaaloplossingen op het gebied van installatie, veiligheid, duurzaamheid, comfort en service & onderhoud.

De werkzaamheden van Megens bestonden onder meer uit het vernieuwen van de elektrotechnische installatie, het aanbrengen van (LED-)verlichting, alsmede het aanbrengen van de benodigde voorzieningen ten behoeve van de brandmeld-, beveiligings- en data-installatie. Hierbij is, mede uit het oogpunt van duurzaamheid, optimaal gebruik gemaakt van hergebruik van bestaande installaties.

Bas Janssen, projectleider bij Megens, heeft dit project geleid en succesvol afgerond. Hoewel de brandmeld-, beveiligings- en data-installatie mede tot de expertise van Megens behoort, heeft de directie van de Rabobank deze ondergebracht in zogeheten directieleveringen.

Bas: “Aan de ene kant jammer voor ons, want die werkzaamheden behoren ook tot ons specialisme. Desalniettemin zijn we natuurlijk apetrots dat we deze klus hebben mogen klaren. Bijna een thuiswedstrijd voor ons.”

Toonaangevende installatie

De elektrische installatie is grotendeels vervangen door een nieuw geavanceerde en toonaangevende installatie. In het kader van duurzaamheid zijn veel materialen hergebruikt en heeft Megens LED-verlichting en TL5-armaturen geïnstalleerd, die beduidend minder energie verbruiken.

Alle tekeningen zijn uitgevoerd met de toepassing van BIM (Building Information Modeling). Deze moderne techniek van 3D-tekenen laat alle installaties zien in optima forma. BIM draagt er toe bij dat vele vraagstukken en onvoorziene problemen in de engineerings-/werkvoorbereidingsfase ondervangen en kortgesloten kunnen worden met de opdrachtgever, teneinde in de uitvoeringsfase geen stagnatie te vormen.

Achteraf repareren in het werk is tijdrovend, vervelend voor de opdrachtgever en niet bevorderend voor de voortgang die vandaag de dag cruciaal is om een project rendabel af te kunnen ronden.

Bas: “De kracht van het ‘bimmen’ zit hem dus in een goede voorbereiding ter voorkoming van verrassingen achteraf. Daarom mogen we met recht trots zijn op het met succes afgeronde duurzaam vernieuwde project Rabobank Rijk van Nijmegen.”

De kernactiviteiten van Megens omvatten het aanleggen van complete elektrische installaties, beveiligingsinstallaties, cameradetectie (CCTV), zonnepanelen, laadstations ten behoeve van wagenparken en domotica voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Alle activiteiten worden onderhouden door onze afdeling S&O die 24/7 bereikbaar is.

Energiezuiniger en comfortabeler

BRControls leverde voor Rabobank Rijk van Nijmegen de drie pijlers voor de realisatie van een installatie met prestatieborging. Marcel Tourney zegt: “De eerste pijler is hardware met hoge performance en een continuïteit garantie van 25 jaar. Software is de tweede pijler.

Deze programmatuur stuurt de hardware aan en bepaalt de functionaliteit. Bij de derde pijler wordt gecontroleerd of de installatie met de geschreven software optimaal functioneert. Het programma Monavisa borgt daartoe de prestaties voor comfort, energiehuis houding en bewaking van legionella. Bongers/Jansen koos bewust voor Monavisa, dat al bij diverse bouwkundige projecten in Nederland is toegepast.”

De distributeur van Monavisa, MVComfort (onderdeel van BRControls), beheert vanuit een vestiging in Noord Holland de prestaties van elk gerealiseerd project. “De gewenste prestatie, ook van het bankgebouw, zijn vertaald naar Kritieke Proces Indicatoren (KPI's),” zegt Tourney.

“Ieder uur wordt gecontroleerd of de installaties volgens gewenste functionaliteit presteren. Adviesbureau Bongers/Jansen levert Comfortbeheer bij Rabobank Rijk van Nijmegen en gebruikt Monavisa voor het optimaliseren van de installaties en het bewaken van het comfort.

Bij een geconstateerde afwijking wordt dit vanuit Monavisa gerapporteerd en doorgegeven aan de comfortbeheer afdeling van Bongers/Jansen. Op basis hiervan kan Bongers/Jansen de setpoints aanpassen om het gewenste comfort en energieverbruik te garanderen.

Het gerenoveerde kantoor is door de installaties, meet- en regeltechniek en prestatieborging na de oplevering tot 20% energiezuiniger. Bovendien is het comfort verbeterd, wat de productiviteit van de bankmedewerkers ten goede komt.”