‘SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMALE GEBOUWINSTALLATIE’

14-03-2018

Begin november 2017 heeft Morrenhof-Jansen installatiebedrijven de deuren van het nieuwe bedrijfspand in Dalfsen officieel geopend. De nieuwbouw is energieneutraal en voorzien van de meest duurzame technieken, vertelt directeur Erdy Jansen.

“Ons pand wordt verwarmd met aardwarmte, terwijl zonnepanelen in onze energiebehoefte voorzien. Overal in het gebouw is energiezuinige LED-verlichting gemonteerd, met minder dan 10 Watt/m² vermogensverbruik.

Bewegings- en daglichtsensoren zorgen dat nergens onnodig verlichting brandt. We infiltreren ons regenwater, waarbij een deel van het regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Daarnaast hebben we een uitgekiend gebouwbeheersysteem geïmplementeerd.”

Temperaturen aan de noord- en zuidzijde van het gebouw worden separaat geregeld, vertelt Jansen, voor een optimaal én evenredig binnenklimaat in iedere ruimte, waarbij het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.

“Om een uitgekiende klimaatregeling mogelijk te maken, hebben we al in een vroeg stadium van het project contact opgenomen met BRControls, waarmee wij regelmatig samenwerken.

BRControls heeft samen met onze engineers het regeltechnische ontwerp voor de nieuwbouw uitgewerkt, waarin energiezuinigheid, flexibiliteit en een maximale bedienbaarheid uitgangspunt waren."

Simpele en intuïtieve bediening

“Voor een optimale regeling in de kantoren, entree, directiekamers, vergaderruimtes en kantine van Morrenhof-Jansen hebben wij onze BRC45 voorregelingen en flexibele BRN20 ruimteregelingen geleverd”, vertelt Albertus Boonstra, Accountmanager Noord-Holland, Friesland & Groningen bij BRControls.

“Daarbij is in iedere ruimte ons touchscreen bedieningsapparaat gemonteerd, voor een simpele en intuïtieve bediening. Beginnend bij de klimaatinstallaties, maar met de mogelijkheid om hier in de toekomst ook de verlichtingsinstallaties en zonwering aan te koppelen.”

Summum in energiebesparing

“Alleen door verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en zonwering in een gebouw slim te koppelen, kan het summum in energiebesparing worden bereikt”, meent Jansen.

“Daar zijn wij ons van bewust en daar zijn onze installatie én regeltechniek al op voorbereid. Echter voordat we hier verder invulling aan geven, willen we ons gebouw beter leren kennen.

De verlichting wordt nu nog geschakeld met bewegingsmelders en voor de zonwering is een standalone regeling voorzien, waarmee we de komende maanden nog willen experimenteren, voor een optimale (fijne) afstemming.”