Samenwerking Gemeente Groningen & BRControls

21-12-2020
Sportcentrum Kardingen voorgevel

Eén van de opdrachtgevers van BRControls is Gemeente Groningen. Frans Elderman, projectleider bij Sport 050, vertelt meer over zijn samenwerking met BRControls.

Samenwerking Gemeente Groningen

In 2009 is de samenwerking tussen BRControls en Gemeente Groningen officieel van start gegaan. Frans vertelt: “Het begon allemaal heel kleinschalig, met een eenvoudig regelkastje voor het aansturen van het ventilatiesysteem.

Al snel kwamen hier andere regeltechnieken bij en regelde BRControls een compleet pakket van afstandsbeheer van gebouwen.

In de loop der jaren dit alleen maar verder gegroeid. Inmiddels zitten we in een hele hoop gymlokalen, sporthallen en ijsbanen, waarbij complete gebouwen bestuurd worden met de hulp van BRControls.

Ventilatie, boilersystemen, verwarming. Er is bijna geen discipline die BRControls niet beheerst.

Maximale ventilatie

Natuurlijk moeten de sportzalen en andere ruimtes momenteel ook aan een hoop coronaeisen voldoen. Ook hier helpt BRControls graag bij.

Frans gaat verder: “Het RIVM gaf best wel wat speling over hoe je de regels wilde lezen, maar hier in Groningen zijn we voor een maximale ventilatie van de sportzalen gegaan.

Er is nu zo weinig mogelijk recirculatie en een maximale buitenlucht, uiteraard binnen de mogelijkheden van het systeem.

De helft van de sportzalen en hallen kunnen we nu op afstand bedienen, dus dat is wel heel makkelijk. Je hoeft nu namelijk niet met een busje langs al die gebouwen te gaan.”

Wat maakt BRControls uniek?

“Het is een combinatie van een aantal dingen. Je bouwt de ervaring langzaam op, waarin je elkaar steeds beter leert kennen. Zo kunnen de mensen die de software schrijven, samen met de opdrachtgever heel veel verschillende soorten technieken en systemen ontwikkelen.

De gemiddelde automatiseerder zal vooral ‘normale’ systemen doen, maar BRControls is altijd heel eager om weer wat nieuws te verzinnen en mee te denken met de opdrachtgever.

Aan de opdrachtgeverskant is er ook heel veel kennis over besturing, dus we vullen elkaar heel erg goed aan. Daarnaast levert BRControls ook gewoon heel erg betrouwbaar materiaal en het gaat eigenlijk nooit stuk. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Een blik naar de toekomst

“BRControls innoveert en de wensen worden steeds complexer”, vertelt Frans. “Zo zal de besturing van de nieuwe sportparken in Groningen ook door BRControls gedaan worden.

Hieronder valt bijvoorbeeld ook sportveldverlichting, wat ook een fantastische techniek is.

Letterlijk alles kan geprogrammeerd worden en dat is gewoon heel fijn. Deze soorten techniek en slimme gebouwen worden echt een ding in de toekomst.”

Albertus Boonstra (Salesmanager BRControls) & Frans Elderman (Sport 050)

 

 

Bekijk het gehele artikel in het E-magazine van de Nationale Sport Vakbeurs