Uitgekiende meet- en regeltechniek voor zwembad Aquarena

14-11-2019

Op Businesspark Meerdijk in Emmen is op 19 oktober zwembad Aquarena officieel geopend.

Het nieuwe zwembad beschikt over een recreatiebad, een doelgroepenbad met verstelbare bodem, een peuterbad en een wedstrijdbad met acht banen, evenals uitgebreide wellnessmogelijkheden, een zes meter hoge klimwand, meerdere glijbanen met snelheidsmeters en innovatieve speelvoorzieningen voor de kleintjes.

Dankzij diverse duurzame toepassingen zoals warmteterugwinningssystemen, warmtepompen, zonnepanelen en intelligente verlichtingsschakelingen is het zwembad één van de zuinigste zwembaden van ons land.

Volgens Evert de Vries, directeur van MRC Innovatief Klimaatbeheer uit Wezep was de bouw van zwembad Aquarena een schoolvoorbeeld van ketensamenwerking. Hij is overtuigd van de winst die is behaald door de transparantie in het bouwproces en de open en kritische houding van alle bouwpartners.

“Vaak worden wij pas in het bouwproces betrokken, als veel zaken al vastliggen in een definitief ontwerp”, vertelt hij. “Dat is jammer, omdat wij zo onze specifieke kennis, kunde en ervaring op het gebied van automatisering van technische installaties niet optimaal kunnen inbrengen. Met als gevolg suboptimale oplossingen.”

In Emmen ging dit anders. Bouw- en installatiepartners vormden samen een hecht bouwteam, met als resultaat een technische installatie die niet alleen functioneel én energetisch optimaal is, maar ook maximaal comfort biedt bij minimale kosten. “In Emmen laten we zien dat werken in een bouwteam loont.”

BRControls meet- en regeltechniek zwembad Aquarena EmmenDankzij diverse duurzame toepassingen zoals warmteterugwinningssystemen, warmtepompen, zonnepanelen en intelligente verlichtingsschakelingen is het zwembad één van de zuinigste zwembaden van ons land.

Automatisering van verwarming, koeling en ventilatie

In het nieuwe zwembad zijn o.a. variabel volume (VAV) systemen geïnstalleerd, die zowel in de verwarming als koeling voorzien. Naverwarmers en nakoelers zorgen hierbij voor het gewenste comfort.

In opdracht van Niemeijer Installatietechniek heeft MRC Klimaatbeheer alle klimaattechnieken geautomatiseerd. “De gehele HVAC-regelinstallatie is door ons voorzien van BRControls meet- en regeltechniek”, vertelt De Vries.

“Een bewuste keuze; immers zijn niet alleen wij al 12 jaar partnerbedrijf van BRControls, ook de gemeente Emmen voert regelmatig projecten uit met dit fabricaat.”

Voor de besturing en bewaking van de verwarmings-, koel- en ventilatie-installaties heeft MRC Klimaatbeheer de BRC-46 centrale primaire systeemcontroller van BRControls geïnstalleerd, inclusief snelle processor, UPS-ondersteunde control power down en intern SQLite databasemanagementsysteem voor dataopslag en -analyse.

“Daarnaast hebben we diverse I/O-borden geleverd. De IP BRN20-lijn maakt een optimale ruimteregeling mogelijk in o.a. de zwembadruimtes, kleedkamers, kantoren en kantine van Aquarena.”

Nauwkeurige en automatische waterbehandeling

Behalve de klimaatinstallaties heeft MRC Klimaatbeheer ook de behandeling van het zwembadwater geautomatiseerd.

“In opdracht van Polypla hebben wij ook hier de BRC-46 centrale primaire systeemcontroller, I/O-borden en IP BRN20-lijn van BRControls geïnstalleerd, waarmee onder andere de verwarming, pompen en kleppen worden aangestuurd en waardoor automatische filterspoelingen mogelijk worden”, vertelt De Vries.

“Dankzij onze inspanningen blijven de chloor-, pH- en redoxwaarden in het zwembadwater 24/7 op het voorgeschreven niveau en kunnen zwembadgasten te allen tijde genieten van fris, schoon én veilig water.

Doordat zowel de klimaatinstallaties als de waterbehandeling zijn geautomatiseerd met BRControls meet- en regeltechniek, kan zwembad Aquarena bovendien bouwen en vertrouwen op één gebouwbeheersysteem, met één look & feel. En dat zorgt voor maximale herkenbaarheid bij de gebruiker.”