Blue Sakura Zwolle

Klimaat Horeca Leisure

De Bethlehemkerk stamt uit 1309 en is daarmee één van de oudste gebouwen van Zwolle.

In 2001 is hier door Bouwhuis Regeltechniek (nu BRControls Projects) één van de eerste BRC150 systemen geïnstalleerd voor de warmteopwekking en ventilatie installaties.
BRControls heeft opdracht gekregen van Blue Sakura om de oude regelinstallatie te vervangen en te voorzien van een de BRControls systeemcontrollers inclusief een nieuwe regelkast. De regeltechnische montagewerkzaamheden zijn op ons verzoek uitgevoerd door Unica Installatietechniek uit Zwolle welke tevens enkele werktuigbouwkundige en regeltechnische componenten heeft vervangen en de nieuwe regelkast voor BRControls heeft geplaatst en aangesloten.

Dit gebouw maakte, samen met een aantal omringende gebouwen, deel uit van het Klooster Bethlehem van de Augustijner koorheren. Het klooster is gesticht door de Deventer kanunnik en deken Bernard van Vollenhove, in zijn woning te Zwolle, genaamd de hof van Vollenhove. Bij de grote stadsbrand van 1324 ging een belangrijk deel van de kloostergebouwen te gronde, maar de kapel bleef onbeschadigd.

/ 4
Technische informatie
Functie
Horeca / Restaurant
Status
Opgeleverd
Bijzonderheden
Kerkgebouw uit 1309
Betrokken partijen
Opdrachtgever
Blue Sakura Zwolle
Installateur
Unica Installatietechniek

Projectbeschrijving

In 1980 wordt de kerk gerestaureerd. De waardevolle middeleeuwse schilderingen en gewelfversieringen in de kerk worden gerestaureerd. Verder wordt het dak vernieuwd en wordt metselwerk opnieuw gevoegd. Vanaf die tijd heeft het gebouw ook weer een kerkelijke functie.

In 1998 wil de hervormde gemeente opnieuw van de kerk af. Daartoe wordt een bestemmingswijziging voor het gebouw gevraagd. De kerk wordt verkocht. Sindsdien heet de kerk De Proosdij en is het een horecagelegenheid en is Blue Sakura, een Japanse All You Can Eat restaurant, hier al jaren gevestigd. Het team van Blue Sakura heeft meer dan 10 jaar ervaring in de Japanse keuken.

In een prachtig samenwerkingsverband hebben BRControls en Unica Installatietechniek in De Proosdij kerk Blue Sakura voorzien van een optimaal binnenklimaat zodat de gasten op een prettige en comfortabele manier, lekker en gezond genieten van een heerlijk maaltijd in een trendy en moderne omgeving met een Japanse tint.