Circl Paviljoen ABN-AMRO

Klimaat Energie-neutraal Kantoor Horeca

Het ABN AMRO paviljoen in Amsterdam: Een circulair kunststukje

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam is uitgebreid met een paviljoen, vlak tegen het bestaande Gustav Mahlerplein. Met dit nieuwe, circulaire paviljoen wil ABN AMRO niet alleen een inspirerende ontmoetingsplaats creëren voor collega’s, klanten en bewoners van de Zuidas, maar vooral ook een bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij. Van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie staat duurzaamheid centraal.

In opdracht en volgens het ontwerp van BAM Bouw en Techniek Amsterdam leverde BRControls – in bouwteamverband en conform de Leanplanning – de complete meet- en regeltechnische installaties ten behoeve van de klimaatinstallaties in het paviljoen, inclusief de schakelkast, regeltechnische veldapparatuur, BRN20 IP-naregelingen voor de lokale klimaatregelingen, aansturing van alle DALI-verlichting en regeltechnische bekabeling. Tevens is er een narrow-casting systeem geplaatst waarmee de bezoekers worden geïnformeerd over de status van de installaties maar bijvoorbeeld ook de vertrektijden van het OV. 

Circulair project
Duurzaam & innovatief
Energieneutraal
/ 5
Technische informatie
BVO
1.800 m2
Functie
Congrescentrum
Ontmoetingsplaats
Restaurant
Status
Opgeleverd
Bijzonderheden
Volledig circulair
WELL gecertificeerd
Betrokken partijen
Adviseur
TRAJECT Adviseurs en Managers Zevenaar
Installateur
BAM Bouw en Techniek Amsterdam

Projectbeschrijving

Aan de basis van de meet- en regeltechniek in het circulaire paviljoen van ABN AMRO staat een regelkast met krachtige BRC46-regelaar met veel geheugencapaciteit, ten behoeve van alle primaire opwekkingsinstallaties in het gebouw.


“Denk hierbij bijvoorbeeld aan de centrale warmte- en koude-opwekking, luchtbehandeling, wissel- en sprinklerbuffer, bron, warmtepompen en overige voorregelingen”, aldus dhr. Zsom van BRControls. “Voor de lokale naregelingen is gekozen voor onze BRN20 IP-ruimteregelingen die niet alleen de klimaatinstallaties, maar bijvoorbeeld ook de DALIverlichting, fancoilunits, VAV-boxen, kanaal-naverwarmers en vloerverwarming en -koeling aansturen.
De vloerverwarming/ vloerkoeling verdelers zijn door BRControls uitgevoerd met 6-weg afsluiters, die MOD-bus worden aangestuurd en uitgelezen vanuit onze BRN20- naregelingen.” Om een optimaal rendement te garanderen, programmeert BRControls bedrijfssituaties voor de perioden ‘zomer’ en ‘winter-voorjaar-najaar’.