Global Foods Innovation Centre Unilever Wageningen

Klimaat Smart Building Kantoor Horeca

‘Een nieuwe, state-of-the-art faciliteit voor gezonde en duurzame innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch, zodat op innovatieve wijze kan worden samengewerkt’.

Dat was de wens van Unilever, waaraan o.a. architect Paul de Ruiter Architects, aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo, installatieadviseur DWA, installateur Hollander Techniek en meet- en regelpartner BRControls op verrassende wijze invulling aan hebben gegeven.

BREEAM Innovatiecredits
Smart Building
Prestatieborging
/ 6
Technische informatie
BVO
40.850 m2
Functie
Kantoren
Laboratoria
Food & Customer Experience
Pilot Plant
Bijzonderheden
BREEAM Outstanding
BREEAM Innovatiecredits
Circulair
Zonnedak
Award: Intelligentste gebouw van Nederland
Betrokken partijen
Opdrachtgever
Unilever
Architect
Paul de Ruiter Archtects
Adviseur
DWA Gouda
Aannemer
Dura Vermeer Bouw
Installateur
Hollander Techniek

Projectbeschrijving

In 2019 is door Koning Willem Alexander het nieuwe Global Foods & Innovation Centre van Unilever in Wageningen geopend.

Een nieuwe state of the art faciliteit voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp. Het nieuwe Unilever pand met de hoogste BREEAM-ambitie gaat een
belangrijk onderdeel uitmaken van de campus van de Universiteit van Wageningen. Met de bouw
van het Global Foods Innovation Centre in Wageningen is een investering gemoeid van 85 mln euro.

Transparante vormgeving en strategische ligging

De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen. Kennisuitwisseling staat hier centraal. Onderzoekers en studenten van de Wageningen Universiteit (WUR), startups, kenniscentra en consumenten komen hier samen om op duurzame wijze te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Van mini-fabriek tot testkeuken

Het Global Foods Innovation Centre bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en
twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Deze Pilot Plant is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks geëxperimenteerd wordt met innovatieve ingrediënten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de concept store kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen.

Een licht atrium met zonnedak en brede houten trap verbindt de kantoren en laboratoria van Unilever met de publieke begane grond. Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

Geraffineerde indeling

Het Global Foods Innovation Centre van Unilever ambieert bij oplevering te voldoen aan de hoogste BREEAM-norm. Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Global Foods Innovation Centre tevens bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.