NoMA House Amsterdam

Klimaat Smart Building Kantoor

Op de hoek van de Parnassusweg en de Gustav Mahlerlaan in Amsterdamis het NoMA House gerealiseerd; een state-of-the-art kantoorruimte van circa 16.500 m², speciaal ontwikkeld voor bedrijven die zoeken naar individualiteit, identiteit, rust en ruimtelijkheid in de internationale buzz van de Amsterdamse Zuidas.

Aan het ontwerp en de bouw liggen de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria ten grondslag. Aspecten die bijdragen aan dit duurzaamheidslabel zijn bijvoorbeeld de oriëntatie van het gebouw, de ligging nabij het station, hoogwaardige materialen en goede dak- en gevelisolatie. Verder worden diverse duurzame installaties voorzien, waaronder LED-verlichting, aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing, pv-panelen en energiezuinige luchtbehandeling, evenals een koppeling met het warmte- en koudenet in Amsterdam.

BREAAM Outstanding
BRT-30 Multisensor
/ 3
Technische informatie
BVO
16.500 m2
Functie
Multi-tenant kantoor
Status
Opgeleverd
Bijzonderheden
BREEAM Outstanding
Betrokken partijen
Adviseur
DWA Gouda
Installateur
Klimaatservice Holland Hardinxveld-Giessendam

Projectbeschrijving

In de kantorenmarkt worden steeds vaker glazen wanden toegepast. Daarbij groeit de behoefte aan flexibele indeelbaarheid, wat nieuwe eisen stelt aan de regeltechniek. BRControls speelt hierop in met de innovatieve BRT30 multi-plafondsensoren, die op dit moment onder andere geïnstalleerd worden in het NoMA House. “In dit project wordt flink gefocust op duurzaamheid. De BREEAM-NL 'Outstanding' criteria liggen ten grondslag aan zowel het ontwerp als de bouw van dit project”, vertelt Gert Balder, Salesmanager bij BRControls Products.
“Onze producten leveren hieraan een belangrijke bijdrage, waarbij de meer dan vijfhonderd plafondsensoren tevens belangrijke innovatiecredits opleveren.”

In navolging van de nieuwbouw van FIRST Rotterdam, dat ook door Klimaatservice Holland, Van den Pol Elektrotechniek en installatieadviseur DWA is gerealiseerd, speelt in dit project commissioning een centrale rol, om klimaatklachten te voorkomen.

“Om een optimaal binnenklimaat voor alle gebruikers te garanderen, hebben wij al in een vroeg stadium van het project contact gezocht met BRControls, om een juiste sensordichtheid, sturing en bediening van verwarming, koeling en verlichting mogelijk te maken”, vertelt Jan Nederveen, directeur nieuwbouw bij Klimaatservice Holland en projectdirecteur van Installatie Combinatie NoMA. “Op onze projectafdeling en in mijn eigen kantoor in Hardinxveld-Giessendam hebben wij de BRT30 multiplafondsensoren en de bijbehorende smartphone app bovendien uitvoerig getest.”

In het NoMA House worden de BRT30 multi-plafondsensoren bediend via een app op een Android c.q. iOS smartphone of tablet. Alle communicatie geschiedt eenvoudig via Bluetooth Low Energy (BLE4), waarbij in de toekomst de Bluetooth sensor tevens kan functioneren als iBeacon (indoor) locatietechnologie. Naast de BRT30-plafondsensoren worden in de nieuwbouw ook BRC45 systeemcontrollers en BRN20 IP flexibele naregelingen van BRControls geïnstalleerd.