Politiebureau Enschede Installatie & Bouw

06-07-2016

Na een grootschalige renovatie en deels vervangende nieuwbouw heeft de politie Enschede afgelopen maart weer haar intrek genomen in het hoofdbureau aan de Hermandad. Tijdens de werkzaamheden is ruim aandacht besteed aan de toepassing van moderne technieken, het stimuleren van onderling contact en een optimale werkbaarheid. Het binnenklimaat speelde hierbij een belangrijke rol.

In opdracht van ENGIE Services (voorheen Cofely Noord) en op basis van het bestek van adviesbureau Wiecherink uit Enschede heeft BRControls een volledig nieuwe meet- en regelinstallatie geleverd ten behoeve van de klimaatinstallaties in het pand, waarbij duurzaamheid het belangrijkste streven was. Tevens heeft het bedrijf de inbedrijfstelling van de installatie verzorgd, evenals alle regeltechnische bekabeling.

“Gekozen is voor een tweetal regelkasten met krachtige BRC45 regelingen met veel geheugencapaciteit, voor de primaire opwekkingsinstallaties in het gebouw”, vertelt René Zsom, Accountmanager bij BRControls.

“Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmte- en koudeopwekking, stoomopwekking en luchtbehandeling. Voor de klimaatregelingen op kantoorniveau is gekozen voor onze nieuw ingerichte, flexibele IP BRN20 ruimteregelingen.”

Beheer op afstand

Zowel de BRC45- als de BRN20-lijn zijn volledig IP gebaseerd, vertelt hij. “Niet alleen in het politiebureau zelf, maar ook op afstand kan eenvoudig op het gebouwbeheersysteem worden ingelogd. De klimaatinstallatie is hierdoor eenvoudig te monitoren, beheren en beheersen, door meerdere gebruikers tegelijk.”

De werkzaamheden in het hoofdbureau, dat bestaat uit circa 10.500 vierkante meter kantoorruimte en een cellencomplex, omvatten hoofdzakelijk het aanpassen van de gevel, het vervangen van het bestaande dakpakket en de wijziging van de interne indeling van het gebouw, vertelt dhr. Zsom.

“Zowel bouwkundig als installatietechnisch. Een aantal bouwdelen is hiertoe gesloopt, zoals het cellencomplex op de derde verdieping. Daarnaast bleef een aantal bouwdelen, die al eerder gerenoveerd waren, grotendeels intact; deze dienden te worden beschermd tijdens de renovatiewerkzaamheden.”

In het vernieuwde bureau zijn diverse politieonderdelen ondergebracht. Naast de 230 medewerkers van het basisteam Enschede zijn dat de Dienst Regionale Recherche (DRR), de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) en medewerkers van ondersteunende diensten van de politie-eenheid Oost-Nederland.

“Het volledig verbouwde pand, een ontwerp van Renzo Pavanello van architectenbureau BCT uit Enschede, heeft daarmee eigenlijk de functie gekregen van een districtsbureau voor heel Twente.”

Snelle en ultramoderne technieken

Vanuit haar locaties in Zwolle en ’s-Hertogenbosch ontwikkelt, produceert en realiseert BRControls WebBased gebouwbeheersystemen voor een keur aan opdrachtgevers. “We passen hierbij snelle, ultramoderne ICT-technieken toe en zorgen ervoor dat onze systemen met vrijwel alle bestaande installaties in een gebouw kunnen communiceren”, vertelt dhr. Zsom.

“Al onze producten worden vóór ingebruikname uitgebreid getest en blootgesteld aan extreme omstandigheden, zodat we een optimale werking kunnen garanderen. Onze hardware- en softwareengineers werken ononderbroken aan de verbetering van onze producten en de optimalisering van het bedieningsgemak, zodat we ook in de toekomst voorop blijven lopen.”