Burgerweeshuis Amsterdam

Klimaat Kantoor

Alleen al vanuit de lucht is het voormalig Burgerweeshuis van architect Aldo van Eyck subliem van vorm, als een geometrische kashba van Legoblokken, geïnspireerd op een moskee in Isfahan. Met twee diagonale lijnen van elk vier grote concave koepels en daartussenin kleine koepels.

Wie de plattegrond van binnenuit ervaart, treft onder de 328 aaneengeschakelde dakkoepels 300 kleine, vier grote eenlaagse en vier grote eenheden met een verdieping, plus een langwerpig volume met daarin de entree. Daartussen gangen, patio’s, pleintjes en binnenplaatsen. Een stoer gebouw met het dak als constante en vloeren die variëren, met betonnen dragers en architraven en repetitieve elementen die op een individuele manier zijn ingevuld.

14 paviljoens - 328 units
DALI implementatie
/ 4
Technische informatie
BVO
6.300 m2
Functie
Multi-tenant kantoor
Status
Opgeleverd
Bijzonderheden
Rijksmonument
14 paviljoens
328 units
Betrokken partijen
Opdrachtgever
Burgerweeshuis VOF
Adviseur
Hans van Dam Projectmanagement & Advies
Architect
Wessel de Jonge Architecten
Aannemer
BAM Bouw en Techniek
Installateur
Klimaatservice Holland

Projectbeschrijving

Het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad in Amsterdam-Zuid werd in 1959-1960 gebouwd door Aldo van Eyck en is het eerste voorbeeld van het structuralisme. Aldo van Eyck verwierf ermee veel aanzien in binnen- en buitenland. Het gebouw is opgebouwd uit 14 paviljoens die uit modules van 3,36 x 3,36 m2 opgebouwd zijn. Van Eyck liet zich leiden door het motto: “een kleine wereld in een grote, een grote wereld in een kleine, een huis als een stad, een stad als een huis, een thuis voor kinderen”.

Oorspronkelijk gebouwd als opvang voor weeskinderen heeft het gebouw door de jaren heen vele andere functies en derhalve andere bewoners gekend.
Bijna onvoorstelbaar dat het gebouw, in 2014 toegevoegd aan de lijst van Rijksmonumenten, ooit op de nominatie stond om gesloopt te worden.

Gelukkig was hier veel weerstand tegen en is het gebouw behouden gebleven voor de toekomst. De nieuwe eigenaren willen het gebouw nieuw leven inblazen door er bijzondere en aangename werkplekken te creëren. Het gebouwencomplex bestaat uit 328 kleine eenheden die verbonden met elkaar diverse paviljoens vormen (verblijfsruimten) en leent zich uitstekend voor multi-tenent verhuur.

Door leegstand en vele functiewijzigingen waren het gebouw en de installaties behoorlijk verpauperd. De installaties zijn geheel vervangen om tegemoet komen aan het toekomstig gebruik.
Het gebouw is zoveel mogelijk weer in oorspronkelijke staat hersteld.