Sporthal Dongemond gebouwd volgens NOC/NSF-normen

31-07-2015

Voor Sporthal Dongemond In Raamsdonksveer heeft Rodenburg installatiebedrijven de E- en W-installaties aangelegd. “Het bijzondere van dit project is dat de sporthal door lokale bedrijven is gerealiseerd,” zegt Jos Kanters, directeur van Rodenburg B.V. “We hebben al in een eerder stadium het Technasium gebouw van het Dongemond College gedaan.

Voor dit project was een inschrijving die wij hebben gewonnen op basis van prijs. De uitdaging bij dit project lag niet alleen budgettair, maar de sporthal moest ook voldoen aan de NOC/NSF-norm en de lat daarvan ligt best hoog.”

Deze accommodatie voorziet in onder andere een sporthal van 28 x 48 x 7 meter, op te delen in drie onderwijscompartimenten en een gymlokaal van 25 x 18 x 5,5 meter. Het gymlokaal is voorzien van uitgebreide ICT-voorzieningen die het mogelijk maken deze zaal ook als officiële examenruimte te gebruiken.

Voorts maken op de begane grond een multifunctionele ruimte met uitkijk op de sportzaal, acht was- en kleedruimten, een tribune, en op de verdieping diverse kantoren ten behoeve van het College van Bestuur, de staf en de administratie van het Dongemond College, onderdeel uit van het gebouw.

W-Installatie

Het ontwerp van de W-installatie is een samenwerking gedaan met een adviesbureau volgens de normen die gehanteerd moesten worden van het NOC/NSF.

Kanters: “Er lag een algemeen bestek, maar een groot deel van de engineering hebben we zelf gedaan om tot een bruikbare installatie te komen. Daarbij konden we onze eigen stempel drukken op de installatie. Vandaar dat voor het luchtbehandelingssysteem van de sporthal is gekozen voor een installatie met verdringingsysteem. Dit om de luchtsnelheden in de sporthal laag te houden.

De drie luchtbehandelingskasten voor lage temperatuur verwarmen en ventileren hangen aan de plafonds en worden gevoed door drie cv-ketels in cascade opstelling van Remeha. Terwijl in de kleedkamers radiatoren hangen als verwarming. Daarnaast hangt er nog een apart luchtbehandelingssysteem met verdringingsysteem in de gymzaal.”

Verder heeft Rodenburg ook de warmwaterboiler aangelegd: een indirecte gestookte boiler van 1.000 liter. Behalve de sporthal heeft het bedrijf ook het kantoorgedeelte en horeca voorzien van een luchtbehandelingssysteem met warmteterugwinning en een eigen warmteopwekking bestaande uit één ketel.

E-Installatie

Rodenburg heeft ook de complete E-installatie aangelegd, zoals de infrastructuur van de stroomvoorzieningen, de brandmeld- en omroep installatie, de inbraakinstallatie en datanetwerk. Bijzonder noemt Kanters de aanleg van de geluidsinstallatie in de sporthal.

“Het is een moderne geluidinstallatie waarop bijvoorbeeld een iPod of iPhone kan worden aangesloten. De geluidinstallatie is dusdanig ontworpen dat hij zowel kan dienen voor de sporthal als geheel of apart voor de drie afzonderlijke compartimenten.

Een ander belangrijk punt was de verlichting die ook volgens de strenge normen van NOC/NSF aangelegd diende te worden. Op de vloer staan lijnen die de speelvelden voor een scala aan zaalsporten vormen en je mag bij geen enkele sport last hebben van de verlichting; daar lag dus een uitdaging.

Terugkijkend is het prachtig project geweest waar we met ons bedrijf met veel plezier aan hebben gewerkt.”

Installatie sporthal Dongemond wordt webbased bestuurd

Voor de nieuwe sporthal Dongemond in Raamdonksveer heeft BRControls de regelaars geleverd voor het Gebouwbeheerssysteem. Regelaars van het type BRC-45 die volledig webbased zijn. Er is alleen een webstartapplicatie (BRControls Webservice) nodig om de gehele installatie te bedienen/visualiseren.

Voordeel hiervan is dat de webbrowser nog slechts éénmalig benodigd is om de BRControls Webservice te downloaden vanuit de BRC-45 en dat deze daarna middels een snelkoppeling op het bureaublad gestart kan worden. De Java-versie op de PC is van ondergeschikt belang, ook het updaten van Java levert geen problemen meer op.

De controllers zijn middels de eigen BRControls Webservice benaderbaar en geeft de gebruiker meer mogelijkheden dan de standaard aanwezige webbrowsers die op de markt aanwezig zijn. De BRControls Webservice wordt automatisch geladen bij de eerste connectie met het onderstation.

Per grafische pagina kunnen er meerdere installatiecomponenten worden weergegeven. Alle noodzakelijke instellingen kunnen worden ingesteld middels de BRControls Webservice.

Zo kan er voor de klimaatinstallatie een keuze gemaakt worden tussen het klimaat voor sportactiviteiten of voor examenactiviteiten.

Voor sportactiviteiten heb je namelijk een andere temperatuur nodig dan voor examens. In dit geval zorgt de software in het GBSsysteem ervoor dat deze keuze gemaakt kan worden. Verder zijn de douchesystemen zijn van het fabricaat Rada en middels een Modbuskoppeling aangesloten op de BRControls-systeemcontrollers.

BRControls webservice

Het mooiste van het hele systeem in Sporthal Dongemond is, dat het via onze eigen BRControls Webservice bestuurd wordt middels Java, waardoor er geen aparte software en/of licenties meer nodig zijn om met de installatie te kunnen communiceren,” zegt Ivo Verbücheln van BRControls.

“We zijn internet de afgelopen jaren steeds meer en anders gaan gebruiken. Hierdoor zijn sommige functies overbodig geworden, maar zijn er ook nieuwe functies bijgekomen. De BRControls Webservice is ontwikkeld om voor een betere afhandeling en structuur te zorgen.

Met Java had je nog wel eens het probleem dat door een update de installatie niet goed meer benaderbaar was. Met de BRControls Webservice behoren deze update-perikelen definitief tot het verleden. Een enorme vooruitgang,” aldus Verbücheln.